HOME

 

Reguli fara respectarea carora nu se va putea realiza inmatricularea unui SRL la Registrul Comertului


Legislatia in materia infiintarii si inmatricularii in Registrul Comertului a societatilor comerciale este de cele mai multe ori restrictiva in privinta multor aspecte pe care asociatii sau administratorii unei astfel de societati le trec usor cu vederea. Spre exemplu, una dintre regulile a caror aplicare ar putea insemna o lovitura grea data tuturor comerciantilor este aceea a obligativitatii realizarii cererii de inmatriculare in registrul Comertului, in termen de 15 zile de la dat

a incheierii actului constitutiv. In caz contrar, legea prevede o amenda care variaza intre 500.000 - 5.000.000 lei (daca inmatricularea este in sarcina unei persoane fizice) si de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei (daca inmatricularea este in sarcina unei persoane juridice).

A. Ar fi de precizat urmatoarea regula impusa de Legea nr. 26 din 1990, privind registrul comertului, care prevede, la:

Art. 17. - Cererea de inmatriculare in registrul comertului se face, daca lega nu prevede astfel, in termen de 15 zile:
a) pentru comercianti, persoane fizice si asociatii familiale, de la data autorizarii;
b) pentru societati comerciale, de la data incheierii actului constitutiv;
c) pentru regii autonome, companii nationale, societati nationale si organizatii cooperatiste, de la data actului de infiintare.

si la:

Art. 44. - (1) Daca nu respecta dispozitiile legii si termenele prevazute, comerciantii care trebuie sa ceara inmatricularea sau inscrierea unei mentiuni sau sa depuna specimene de semnatura ori anumite acte vor fi obligati, prin incheiere pronuntata de judecatorul delegat, la plata unei amenzi judiciare de la 500.000 lei la 5.000.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune.
(2) In cazul in care inmatricularea, mentiunea, depunerea specimenului de semnatura sau a actului sunt in sarcina unei persoane juridice, amenda judiciara este de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune. Daca sunt mai multe persoane obligate la indeplinire, amenda se aplica fiecareia dintre ele."

B. In acelasi timp, privinta inmatricularii in Registrul Comertului, a noii societati comerciale, Legea nr. 31/1990 impune urmatoarele:

1.
   
"Art. 14. - (1) O persoana fizica sau o persoana juridica; nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata." (legea 31/1990)

2.
   
"Art. 14. - (2) O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana." (legea 31/1990)

3.
    "Art. 141. - Contractele intre societatea cu raspundere limitata si persoana fizica sau persoana juridica, asociat unic al celei dintai, se incheie in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute."

4.
   
"Art. 15. - (1) Aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea oricarei forme de societate."

5.
   
"Art. 16. - (1) La autentificarea actului constitutiv sau la darea de data certa a acestuia, se va prezenta dovada eliberata de oficiul registrului comertului privind disponibilitatea firmei si declaratia pe propria raspundere privind detinerea calitatii de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata. Notarul public va refuza autentificarea actului constitutiv sau, dupa caz, persoana care da data certa va refuza operatiunile solicitate, daca din documentatia prezentata rezulta ca nu sunt indeplinite aceste conditii."

HOME